ditte/smerteteam-ny.jpg

  Fra venstre Rune Gosmer, Ditte Pode & Theis Hermansen

  • Skal du opereres eller er du lige blevet det og vil gerne mindske din øgede risiko for at udvikle kroniske smerter?
  • Har du en længerevarende smerteproblematik som griber ind i flere dimensioner af dit liv?
  • Mangler du viden, konkrete træningsøvelser eller redskaber til at mestre smerterne og skabe balance i din krop og i dit liv?
  • Er du i en ond cirkel af smerte, søvnmangel, angst, stress, depression eller udefrakommende pres, som gør det endnu sværere at få dagligdagen til at hænge sammen?

Så læs med her - Vi har masser af viden og erfaring og vi brænder for at hjælpe netop dig. Du er altid velkommen til at bestille en uforpligtende samtale med dine spørgsmål over telefon hos vores specialkonsulent Ditte Pode via ditte@hinnerup-fys.dk 

Her på siden kan du læse om:

1. Smerteteamet

2. Viden om smerte

Download folder her

ditte/smerte-og-kronisk-smerte.png     ditte/smertefolder.jpg

 

Smerteteamet

Vi kan både hjælpe dig med fysioterapeutisk behandling, personlig og individuelt tilpasset træning ved autoriseret fysioterapeut, samt mestring og mindfulness ved klinikkens smertekonsulent. Tilsammen har teamet en bred vifte af spidskompetencer de har tilegnet sig gennem mange års uddannelse og arbejde med langvarige og komplekse smerteproblematikker. De kan hjælpe dig med at mindske symptomer og øge både kropsligt funktionsniveau så du kan mere i dagligdagen, samt kognitivt funktionsniveau så du bedre kan få overblik, huske bedre, kan koncentrere dig længere tid ad gangen og meget mere. Din livskvalitet er i fokus så det er dine ønsker og behov vi arbejde målrettet med i tæt samarbejde med dig.

Vi kan hjælpe dig med at FORSTÅ din smerte,  hjælpe dig med at KUNNE MERE for samme smerte, MINDSKE DIN SMERTE, samt BRYDE OG FOREBYGGE ONDE CIRKLER AF SMERTE, SØVNPROBLEMER, ANGST, STRESS, MANGEL PÅ OVERBLIK, SAMT HUKOMMELSES- OG KONCENTRATIONSBESVÆR. Kort sagt: Vi kan hjælpe dig med at forstå og mestre din smerte.

OBS: Vi kan hjælpe dig som privatperson, men vi har også samarbejde om forløb med Favrskov Kommune. Det kræver blot en henvisning fra din sagsbehandler. Kontakt os endelig for spørgsmål. 

Smerteteamet består af:

Rune Gosmer, Klinisk Ekspert i Muskuloskeletal Fysioterapi Dip. MT. og medindehaver af Hinnerup Fysioterapi & Træning

Ditte Pode , Smertekonsulent, Cand. Mag. Aarhus Universitet, specialiseret i smerte og indlæring, samt underviser v/ MSC-Uddannelsen, Certificeringsuddannelsen som Mindfulness- & SmerteCoach for sundhedsprofessionelle og erfarne patienter

Theis Hermansen, Autoriseret Fysioterapeut og Certificeret Mindfulness- & Smertecoach

Om os

Smerteteamet er en del af klinikken Hinnerup Fysioterapi & Træning, som holder til centralt i Hinnerup, tæt på Aarhus, kun 300m fra bus og togstation og med gratis parkering ved hoveddøren.

Vi har forskellige tilbud til smerteramte, både til private og i samarbejde med Favrskov Kommune: Holdtræning, individuel vejledning og undervisning, holdundervisning, individuelt tilpasset træning og behandling.

Kontakt klinikken for at høre om vores forskellige tilbud, bestil en tid eller kom direkte i kontakt med smerteteamet via Ditte. Vi hjælper med et smil.

Kontakt os

Du kan booke tid med det samme via receptionen. Husk at informere om:

1. At du har læst om smerteteamet og derfor ønsker en kort og uforpligtende snak over telefonen med vores specialkonsulent, Ditte. Alternativt kan du sende en mail direkte til Ditte via ditte@hinnerup-fys.dk 

2. Om du står du overfor en operation eller er lige blevet opereret, samt om du har haft ondt i længere tid. 

Telefon: 86 98 54 35
Mail: info@hinnerup-fys.dk
Internet: www.hinnerup-fys.dk

Book tid med det samme

Direkte kontakt til smerteteamet

Er du i tvivl om noget er du velkommen til at skrive direkte til smerteteamet eller bestille tid til en betalingsfri, kort og uforpligtende samtale over telefonen med Ditte på ditte@hinnerup-fys.dk

 

Introduktion til smerte 

“SMERTE er en ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse forbundet med, eller ligner, at der er forbundet med faktiske eller potentielle vævsskader”

“KRONISKE SMERTER er smerter, der fortsætter eller gentager sig i mere end 3 måneder. Kroniske smerter er multifaktorielle: Biologiske, psykologiske og sociale faktorer bidrager til smertesyndromet”

Sådan lyder de formelle definitioner på hhv. ”smerte” og ”kroniske smerter” i ICD-11, verdenssundhedsorganisationen WHO’s klassifikationssystem over sygdomme. Det er disse definitioner der anvendes i det danske sundhedsvæsen. Kort sagt er smerte en individuel oplevelse af at have ondt i kroppen.

Forstå smerte

Tidligere har man haft en ”en til en” tilgang til smerte, at en lille skade giver en lille smerte og en stor skade giver en stor smerte, men det er en forældet forståelse af smerte.

Dagligdags eksempler på skade uden smerte er fx det blå mærke du får øje på, men ikke har mærket før du ser og trykker på det. Det kan også være du opdager, at du bløder, men ikke bemærkede, at du fik riften. Forskningen viser, at du ligeledes kan have skader og fysiologiske forandringer uden smerte: Fx udposning på en diskus mellem ryghvirvler i ryggen, ledbåndsskader og slidgigt. Dagligdags eksempler på smerte uden skade kan fx være smerte i munden, når du drikker noget varmt eller koldt, eller når du har ondt i ryggen selv som din MR-scanning viser at der ikke er et problem.

Det er stadig en UDBREDT MISFORSTÅELSE at en vævsskade altid medfører smerte og at smerte altid hænger sammen med en vævsskade.

Beskyttelsesmekanisme

Smerte er en beskyttelsesmekanisme, der er tæt forbundet med kroppens nervesystem.

Nervesystemet er bygget op af nerveceller og nervefibre. Det centrale nervesystem (CNS) består af hjernen, hjernestammen og rygmarven. Det perifere nervesystem (PNS) består af hjerne- og spinalnerver, der løber fra hjerne og rygmarv og ud i vævet Nervesystemet sender signaler til og fra hjernen, som dels bearbejder stimuli fra omverdenen og dels sender signaler ud i kroppen, fx til bevægelse af muskler.

Den neurale proces hvor nervesystemet ”behandler” et potentielt skadeligt stimuli, altså selve signalet fra væv til hjerne, kaldes ”nociception”. Smerte er selve bevidsthedsoplevelsen, som er resultatet af al tilgængelig information for hjernen (stimuli, signalet, erfaringer og forventninger), der får os til at reagere hurtigt på potentielle farer og som vi beskriver med forskellige ord, som fx som ”jagende”, ”murrende”, stikkende”, osv.

Onde cirkler

Jo længere tid man har ondt, des bedre bliver nervecellerne i CNS til at opfange og forstærke nociceptive signaler. Derfor kan der opstå central sensibilisering, hvor nervecellerne genererer nociceptive signaler uden input fra PNS. Signalerne sendes til hjernen, hvor de bearbejdes. Hjernen vurderer, om der skal sendes off-celler (der mindsker signalet) eller on-celler (der forstærker signalet) via hjernestammen og ned til rygmarven. Dette foregår ubevidst, ligger udenfor individets viljestyrede kontrol og er energikrævende. Desuden forstyrrer smerter ofte nattesøvnen og forhindrer kroppen i at regenerere.

Med andre ord: De områder i hjernen der samarbejder om at bearbejde input (signaler fra CNS og stimuli fra omverdenen) kommer på overarbejde, får sværere ved at fungere, samarbejde om og bearbejde signaler og stimuli. Derfor er det normalt at opleve onde cirkler af smerte, dårlig søvn, stærkere smerte, hukommelses- og koncentrationsbesvær, øget og hurtigere træthed, dårligt humør mm. Men de onde cirkler kan heldigvis brydes.

Tøv ikke med at kontakte os.

Book tid med det samme

Direkte kontakt til smerteteamet

Er du i tvivl eller har spørgsmål er du velkommen til at skrive direkte til smerteteamet eller bestille tid til en gratis, kort og uforpligtende samtale over telefonen med Ditte på ditte@hinnerup-fys.dk

Book tid med det samme

bubble